Verzorging van je yogamat

EEN GOEDE VERZORGING VAN JE YOGAMAT VERGROOT DE KWALITEIT EN LEVENSDUUR

Of je mat nieuw of al intensief gebruikt is, goede verzorging kan de levensduur van je mat verlengen en ervoor zorgen dat je het beste uit je yoga-practice kan halen. Daarnaast zorgt een goede ‘matcare’ ervoor dat je mat zacht en anti-slip (‘sticky’) blijft en het verhindert de groei van bacteriën en schimmels.

Nieuwe mat? Het produceren van P.V.C en T.P.E. yogamatten gaat door middel van walsen. Aan de walsrol zit een heel dun laagje paraffine-olie, zodat de yoga mat niet aan de wals blijft plakken. Deze olie kan de fabrikant niet geheel verwijderen, waardoor de stroefheid van je yogamat in het begin niet optimaal is. Reinig je yogamat direct na aanschaf een aantal keren met een vochtige warme doek of spons. Zo gaat de olie er een beetje af. Spoel de je de mat goed met water, bijvoorbeeld onder de douche of in bad en droog je de mat met een oude theedoek af, werkt ook. Een oplossing van water en een druppeltje zeep (of een kant -en klare yogamat wash) is zeker goed om de olielaag sneller te verwijderen. Dit komt de antislip kwaliteit ten goede. Je mat zal gedurende het  gebruik steeds stroever worden.

Handwas? Vooral voor matten met een print heeft handwas de voorkeur boven de wasmachine, aangezien de print af kan slijten in de machine door onder andere het draaien van de machine.

Wasmachine? Matten die geen print hebben kunnen volgens de fabrikant, gewassen worden in de wasmachine op 30 graden met een minimale hoeveelheid wasmiddel (gebruik geen wasverzachter!). Toch raden wij je aan de mat niet in de wasmachine te doen. De draaiing van de trommel kan je mat op bepaalde delen doen slijten, ook tijdens een kort wasprogramma. Kies je toch voor de wasmachine droog de mat af met een theedoek en laat de mat daarna volledig drogen aan de lucht. Let op: natte, vochtige matten en matten waarop zeepresten achterblijven kunnen juist gladder worden en de bacteriegroei bevorderen. Centrifugeer de mat niet.

De allerbeste oplossing is het sprayen van je mat direct na je practise / yoga les met een eenvoudige oplossing van (schoonmaak) (wit) azijn en water in een plantenspuitfles. In de supermarkt vind je schoonmaak azijn met verschillende geuren voor ongeveer veertig cent per liter.

Als je je yoga mat regelmatig gebruikt, is zweet, bodylotion, huidolie van het lichaam op de mat onvermijdelijk. Wanneer je merkt dat je handen beginnen te glijden of als onaangename geuren afbreuk doen aan je yoga-ervaring is het tijd voor de intensieve reiniging. Was je mat in het bad, douche, of buiten met een slang. Masseer de mat met de hand, daarna spoelen totdat het water helemaal helder is.

Het onderhoud van je yoga mat in het kort:
Spray je mat af met schoonmaakazijn en laat de mat na je practise / yoga- les even luchten en dan afdrogen met een oude theedoek.
De yogamat met de hand wassen heeft de voorkeur ten opzichte van de wasmachine.
Door zeepresten wordt de mat heel glad. Heb je buiten op de mat gewerkt? Gebruik een heel klein druppeltje afwasmiddel in de plantenspuit. Goed afspoelen en laten drogen aan de lucht. Bewaar de yogamat op een donkere en droge plaats.
Nieuwe yogamatten voor het eerste gebruik altijd schoon te maken.
Yogamatten worden stroever naarmate ze meer gebruikt worden.
De beste manier om zo snel mogelijk een goede antislip mat te krijgen is heel veel yoga doen.

2017-03-20T16:15:03+00:00