Hoe maak je Ghee? Ayurvedisch recept

 

WAT IS GHEE?
Om boter te kunnen gebruiken bij het bakken en braden wordt het geklaard. Ghee is ongezouten geklaarde boter. Door verwarming zal het water verdampen en zal het vet scheiden van de melkeiwitten. Het is puur vet waar de vaste stoffen zijn verwijderd. Het heeft hierdoor een hoger kookpunt dan boter en olijfolie, waardoor het handig is voor het bakken van gerechten.

Ghee is rijk aan butyraat, dit verbetert de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en is ontstekingsremmend. In tegenstelling tot de meeste zuivelproducten, is het vrij van het dierlijke eiwit caseïne en geschikt voor mensen die allergisch zijn voor zuivel. Het is een geweldige bron van vet oplosbare vitamines.

SOORTEN GEKLAARDE BOTER EN GHEE
Hoewel ghee een soort geklaarde boter is, wordt het anders gemaakt. Geklaarde boter is voltooid zodra het water is verdampt en de melkbestanddelen worden verwijderd. Ghee wordt langer verhit op een heel klein gasvlammetje totdat de vaste stoffen karamelliseren (bruin worden). Het heeft daardoor een nootachtige smaak en is langer houdbaar omdat meer water verdampt tijdens het proces.

Ghee is online, bij natuurwinkels, toko’s of in de yogastudio te koop. Soms wordt voor het maken van ghee gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie gebruikt vanwege de lagere kosten. Deze ghee kan transvetten bevatten.
Let bij het kopen van ghee dat het gemaakt is van biologische melk van koeien die gevoed zijn met gras.

Traditioneel gemaakte ghee wordt gemaakt door rauwe melk te koken, af te koelen en het toevoegen van Indiase yoghurt. Met behulp van oude methoden wordt het gekarnd om een specifieke boter te verkrijgen. Deze boter wordt vervolgens gebruikt om ghee te maken.

 

In India is het veruit de belangrijkste vetstof in de keuken. Het is de basis van elke Ayurvedische maaltijd omdat het de medicinale eigenschappen van specerijen versterkt.

Je kunt het gebruiken om groenten te wokken, smeren op een zoete aardappel. Het is zelfs te gebruiken als hydraterende crème (100x gewassen ghee) of op het haar.

 

Hoe maak je ghee?

Ingrediënten
• Biologisch ongezouten boter.

Materiaal
Pan
Lepel om het schuim af te scheppen
Kaasdoekje of zeer fijne zeef
Glazen pot

Bereidingswijze:

 

• Snijd de boter in stukjes en doe het in een roestvrij stalen pan.
• Verhit de boter op een matig vuur tot het volledig gesmolten is. Kook het tot er wit schuim verschijnt. Als het lichtbruin wordt, schep het af met een lepel. Op dit punt moet de gesmolten boter helder goudkleurig zijn en er moeten bruine stukjes melkbestanddelen op de bodem van de pan liggen.
• Doe een kaasdoekje over de glazen pot en giet de goudgele vloeistof hierin.
• Als het is afgekoeld, plaats een deksel hierop.
• Bewaar in de koelkast tot zes maanden.

2017-03-10T09:33:46+00:00