Het 1e Chakra belicht

Het eerste chakra bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat bij het perineum, het gebied tussen anus en genitaliën.

Het eerste chakra kent de volgende karaktereigenschappen:
Hoe ga ik met mijn lichaam om; hoe sta ik tegenover geld; ben ik aan het leven of aan het overleven; past mijn gedrag nog bij mij; heb ik vertrouwen in mensen en wat heb ik nodig om mij geborgen te voelen.
Vragen die je kunt stellen bij het eerste chakra:
Wat heb ik nodig om vitaal te blijven. Welke omgeving stimuleert mij. Dit is voor iedereen verschillend. Waar de één in de stad gedijt, is voor een ander het bos of de zee de juiste omgeving.

Je ontwikkelt dit chakra in de leeftijd van 0 – 3/5 jaar.
Het element wat hier bij hoort is aarde.
Het zintuig is reuk.
De kleuren die bij het wortelchakra horen zijn: rood, bruin en mauve.
Rustgevende geuren: cederhout, patchoeli. Stimulerende geuren: muskus, lavendel, hyacint.

Kristallen: rookkwarts, granaat, alexandriet, robijn, carneool, onyx, tijgeroog en rozenkwarts.
Sterrenbeeld: steenbok

Het doel van dit chakra is om een fundament te leggen. Letterlijk en figuurlijk te leren wortelen. Dit chakra is gericht op zelfbehoud met daar tegenover angst.

Negatieve archetypen van het eerste chakra zijn: slachtofferschap, gebrek aan energie en levenskracht. Positieve archetypen zijn: de moeder, verzorgend, onafhankelijk en verantwoordelijk.

Kenmerken die duiden op een evenwichtig eerste chakra:
Goede gezondheid, levenskracht, je voelt je op je gemak in je eigen lichaam, je hebt vertrouwen in de wereld, gevoel van veiligheid en zekerheid, vermogen om te ontspannen en onbeweeglijk te zijn. Stabiliteit, bloei en in het levensonderhoud wordt goed voorzien.

Het trauma van het eerste chakra:
Verlating, fysieke verwaarlozing, slechte fysieke band met moeder, ondervoeding, lichamelijk geweld, mishandeling, overgeërfde trauma’s zoals angst voor armoede of angst voor verlating.

Symptomen die wijzen op een gebrekkig eerste chakra zijn:
zich los voelen van het eigen lichaam, te licht zijn in gewicht, niet goed kunnen focussen, financiele problemen, chronisch wanordelijk zijn, angstig zijn, te veel piekeren en rusteloosheid. Angst voor gebrek (armoedewaan) probeer je te leven zoals anderen denken dat goed voor jou is? Voel jij je lichaam goed of is het gespannen, heb je een goed gevoel voor eigenwaarde?

Symptomen die wijzen op een overmatig eerste chakra
Veel te zwaar, hamsteren, traag, lui, moe, angst voor verandering, rigide grenzen, verslaafd aan zekerheid.

Lichamelijke kenmerken: Aandoening van de ingewanden, anus, dikke darm, aandoening van de massieve delen van het lichaam. Problemen met benen, voeten, knieën, onderrug, billen, vaak ziek zijn.

Helingsstrategie: Opnieuw verbinding leren maken met het eigen lichaam, lichamelijke activiteiten ontplooien (sporten), massages, yoga, naar vroegste relatie tot moeder kijken, het recht om er te zijn opeisen.

Oefeningen: Heel bewust leren het lichaam te voelen, te voeden en aan te raken. Weer opnieuw leren wanneer je voedsel nodig hebt of aanraking nodig hebt. Spanningen in je lichaam weer leren ervaren. Dit kan tot gevolg hebben dat het lichaam in eerste instantie meer pijn gaat doen.

Affirmaties: Het is veilig om er te zijn, De aarde ondersteunt en vervult mijn behoeften. Ik hou van mijn lichaam en heb vertrouwen in mijn wijsheid. Ik ben in overvloed gedompeld. Ik ben hier, ik ben.

Opmerking: Als het eerste chakra meer en meer in balans komt, is er ruimte voor spiritualiteit. In het eerste chakra bevindt zich ook informatie over wat ik het lichaamsgeheugen noem. Het lichaam kan zich dingen herinneren die het brein niet meer kan terughalen. Schrik, vreugde en andere heftige emoties liggen in het lichaam opgeslagen en kunnen zorgen voor een programmering die niet meer klopt met het nu. Het eerste chakra gaat ook over acceptatie van je eigen lichaam. Leren houden van je lichaam zoals het is en dat het je brengt waar je wilt zijn.

2017-03-20T16:17:24+00:00