06-42394029 info@yogasolutions.nl

Surya, de zon, kan gezien worden als symbool van het heelal en van het kosmische vuur en vertegenwoordigt dan tevens de spirituele kracht in de mens. De drie stappen van het symbool vuur zoals hierboven afgebeeld, vertegenwoordigen op het niveau van het dagelijkse leven: de zonsopgang, de culminatie (het hoogste punt aan de hemel) en de zonsondergang. Deze drie stappen ervaren we elke dag opnieuw, de zonsondergang en opkomst trekken onze aandacht en zijn elke dag uniek.

Agni 
In de Ayurveda word het spijsverteringsvuur Agni genoemd. Het vuur dat verantwoordelijk is voor alle fysiologische processen in het lichaam. Agni is het vuur in het maagdarmkanaal, maar ook het levensvuur. Het vuur dat transformatie teweeg brengt. Agni heeft een nauwe relatie met onze gemoedstoestand. Wanneer men een positieve stemming heeft worden er andere hormonen aangemaakt dan wanneer men verdrietig of boos is. Deze hormoonproductie heeft zijn invloed op de spijsvertering en op Agni.

Vuur – element
Het positieve aspect van vuur is het vermogen te creëren, projecten te initiëren op ieder niveau, en te voltooien wat de creativiteit in beweging heeft gezet. Ook intuïtie hangt samen hangt samen met het vuur, eveneens als enthousiasme en opwinding. Een evenwichtige hoeveelheid vuur geeft geïnspireerde ondernemingen, plezier in het werk en prestatie. Vuur hangt samen met een gevoel van geluk en van vreugde; deze is anders dan de vreugde van het waterelement, die meer verbonden is met tevredenheid en acceptatie. De vreugde die het vuurelement geeft, heeft meer te maken met enthousiasme en een geluksgevoel in het lichaam, en de vreugde van wakker makende ervaringen.

Mensen met teveel vuur raken gemakkelijk in opwinding. Door kleine dingen kunnen ze geweldig geïrriteerd raken en ze kunnen dan impulsief reageren en zonder nadenken uit hun slof schieten met boze woorden en gebaren. Door gebrek aan tolerantie ergeren ze zich soms aan andere religies, andere rassen, filosofie. Zelfs de manier waarop iemand zit of praat kan hun ergernis opwekken.

Omdat vuur het tegenover gestelde is van aarde, heeft een teveel aan vuur vaak het gevolg dat er te weinig aarde is. Er is heel veel snelle beweging en instabiliteit. Men kan moeilijk tegen zwijgen en stilte. ook zijn er slaapproblemen. Mensen met teveel vuur praten graag veel en snel. Te veel vuur geeft bij het mediteren snel opkomende gedachten die moeilijk te beheersen zijn. als er gebrek is aan vuur, is er ook gebrek aan vitaliteit en gebrek aan inspiratie. Er is geen plezier in het werk. Er is geen enthousiasme. Er gebeurd niets nieuws. Het leven kan een cirkelgang worden van routine, een zwoegend bestaan. Intellectueel kan men heel scherp zijn.

Yoga asana’s – Oefeningen zijn gericht op het openen en verruimen van het middenrif.

Staan

– Buikademoefening in spreidstand, knieën gebogen, handen op de knieën. Door de neus in en uit ademen.
– Ontspannen voorover hangen.
– Driehoekshouding. Inademend hoofd op, zitbeentjes wegtrekken, uit- hoofd binnenkant bee. Idem andere kant.
– Meeuw, daarna rechtop komen.
– Achteroverbuiging met handen op de achterkant van het bekken. Buik, borst, keel ruim ademen.
– Heldenhouding.
– Evenwichtshouding met voeten maken vierkant.

Zitten
– Duifhouding
– Kathouding met onderarmen op de grond.
– Hondhouding, rustig en dynamisch.

Ontspanning – de ontspanningsoefening kun je beluisteren bij audio – Video

 

Derde Chakra Zonnevlecht Chakra openen en helen

De derde chakra of de zonnevlecht chakra voorziet ons van de mogelijkheid om zelfzeker te zijn en de controle te hebben over ons leven. De zonnevlecht chakra is gelegen in de maag omgeving en het centrum van onze wil.

  • Terwijl de sacraal chakra op zoek is naar plezier en genot, is de derde chakra meer de waarneming van wie je bent.
  • Het geschenk van deze chakra is je eigen persoonlijke kracht voelen, zelfzeker voelen, verantwoordelijk en betrouwbaar.
  • De zonnevlecht chakra is het centrum van onze eigenwaarde, onze discipline maar stelt ook de warmte voor in onze persoonlijkheid.
  • De energie van deze chakra laat ons toe om onze traagheid om te vormen in actie en beweging.
  • De kleur van de zonnevlecht chakra wordt meestal voorgesteld met de kleur geel. Dit komt omdat de derde chakra wordt vergeleken met het element vuur. Al wordt het soms wel weergegeven als een geel/rode kleur.

Het is makkelijk voor chakra’s om uit balans te raken. Je kan zeker zeggen dat gedurende de dag meerdere dingen gaan gebeuren die je chakra’s uit balans gaan halen. Het goede nieuws is dat je ook zeer makkelijk elke dag terug de chakra’s in balans kan brengen.

Wanneer is de zonnevlecht chakra uit balans?
Wanneer je problemen ervaart met de lever, gal, pancreas, maagzweren of diabetes dan heb je te maken met een zonnevlecht chakra die uit balans kan zijn. Je ziet de toekomst als een gevaar. Je bent ook bang voor verandering dus speel je op veilig en probeer je te beschermen wat je denkt te hebben. Je bent vaak aan het denken wat andere mensen denken over jou. Het is niet zo zeer dat je bang bent om te falen maar meer ben je bang om bij anderen over te komen als een mislukkeling.

Je bent zeer doelgericht en je ziet de bedoeling van je leven aan de lijst van verwezenlijkingen. Wanneer je niet iets groter kan verwezenlijken dan voel je als een loser. Je bent vaak zeer gestrest en geeft vaak in je commentaar aan mensen aan hoe druk je het wel hebt.