06-42394029 info@yogasolutions.nl

KAN IK HET ETEN? DAN KAN IK HET OP ME SMEREN!

Hoe gebruik je olie?

 • Tegen droge huid, huidveroudering, om de huid te voeden en te hydrateren.
 • Om de gewrichten soepeler te maken.
 • Tegen acne, mee-eters, om de bloedcirculatie te bevorderen. (Als je kapha dosha te hoog is).
 • Voor hoofd en haar. Olie is een weldaad voor de hoofdhuid en volgens ayurveda het geheim voor gezond, glanzend en veerkrachtig haar.
 • Als ontspanning bij massage (vooral bij vata typen aan te raden).
 • Tegen eczeem, acne en andere huidaandoeningen. (Bij verhoogd pitta dosha).
 • In gerechten, zoals salades enz.
 • Om mee te bakken, frituren, stomen.
 • Oil pulling is een ontgiftingskuur die ervoor zorgt dat de stofwisseling geactiveerd wordt en zich zo verzet tegen gifstoffen.
 • Gezondheid olie heeft een verrassend goede werking op onze gezondheid. Zo is bewezen dat kokosolie de werking van de schildklier verbetert, de stofwisseling stimuleert en een energieloos geeft. Olie bevat vele goede vitamines en mineralen!

Soorten olie

 1. Sesamolie. Deze olie heeft van nature een warm effect, wat goed is voor vata en kapha dosha. Gerijpte, fijne biologische koudgeperste  sesamolie, klaar voor gebruik, voor de dagelijkse zelfmassage in een fles van 200 ml. ‘Gerijpt’ betekent: eenmaal kort verhit tot 100 – 108°C. Daardoor wordt de olie meer vloeibaar en wordt daardoor gemakkelijker door de huid opgenomen. De olie is voor alle huidtypes geschikt.
 2. Kokosolie in de voorjaar en de zomer. Deze olie is van nature koud. Voor pitta type is deze olie aan te raden.
 3. Amandelolie (voor baby’s en oudere mensen ). Om kriebelhoest te verlichten, kan je een theelepel amandelolie innemen. Omdat amandelolie veel essentiële vetzuren bevat, is zij zeer geschikt om te gebruiken als ondersteuning bij wondheling en voor het vervagen van littekens. Masseer de getroffen huid goed in met de amandelolie en laat de olie haar huidregenererende werk doen.
 4. Mosterdolie. (vooral voor mannen). Mosterd olie (essentiële) – middelen, heeft een sterke bacteriedodende eigenschappen.
 5. Olijfolie (voor najaar en winter en bij gewrichtsklachten).
 6. Castor (wonder) olie. Bij een droge, verouderde huid. Ook maakt het de poriën vrij van bacteriën, waardoor de huid er gaaf uit ziet.  Doordat je moleculen een kleine massa hebben, kan de olie makkelijk tot de diepehuidlagen doordringen.

OLIE HEEFT VERDER;

 • Een positief effect op de spijsvertering.
 • Normalisering van de hormonale niveaus, een gunstig effect op het centrale zenuwstelsel, endocriene en seksuele functie, het verhogen van het algemene niveau van de weerstand van het lichaam.
 • Heeft een decongestivum effect op het lichaam (gebruikt voor oedeem).
 • Bacteriedodende en antiseptische werking.
 • Antivirale effecten op het lichaam.
 • Pijnstillende effecten (helpt om pijn te verminderen).
 • Immunostimulerend effect op het lichaam (met dank aan vitamine-antioxidant – vitamine A).

Cosmetische eigenschappen van olie:

 • Geeft de huid een frisse nieuwe look, heeft een antidaging effecten.
 • Verlicht stress van de banden en spieren (kan gebruikt worden tijdens de massage);
 • Effectief bestrijdt haaruitval.
 • Effectief bestrijdt grijze haren.
 • Het stimuleren van de groei en de dichtheid van het haar.

Voordelen voor zwangere

Als gevolg van een aantal vitamines (E, F en A), kan olie nuttig zijn voor zwangere en zogende moeders. De volledige zwangerschap gemakkelijker om de mate van risico’s en complicaties tijdens de bevalling zelf verminderen. En wanneer de baby geboren is, zal de moedermelk smaak zoeter en smakelijker dankzij chlorofyl en vitamine E. Bovendien hebben ze een positief effect op het geven van borstvoeding processen. Babys’s kunnen het beste gemasseerd / ingesmeerd worden met amandelolie.

Het toevoegen van tarwekiemolie en / of etherische olie.

Je kunt de gekozen olie verrijken met enige druppels tarwekiemolie (bij huidklachten), sandelhoutolie, (bij klachten van het zenuwstelsel), eucalyptusolie (luchtwegen), of bloemen-olieen zoals van jasmijn, lavendel, rozen.

Zodra je etherische olie toevoege aan de olie, is deze niet meer eetbaar. zelf gebruik ik een neutrale olie zodat ik mijn parfum die ik op mijn kleding spuit goed kan ruiken. Als je ervoor kiest om etherische olie toe te voegen dan zal deze geur overheersen. Let wel sommige etherische olieen kun je innemen (Bach Bloesem), andere etherische olieen zijn niet eetbaar en dus niet geschikt om op je te smeren.

Koken en bakken met olie

Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 graden. Deze oliën bevatten voornamelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren en verbranden dus minder snel. Oliën met voornamelijk meervoudigde onverzadigde vetzuren kunnen beter voor dressings of als smaakmakers gebruikt worden.

Deze oliën zijn geschikt om te bakken:
– Olijfolie bevat voornamelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren en is dus prima geschikt om te verhitten. Extra vierge olijfolie is de olie van de eerste persing en heeft dus de meeste smaak. Deze smaak verdwijnt echter snel tijdens de verhitting, dus voor bakken kun je het best een milde of een neutrale olijfolie nemen. Voor over de salade sprenkel je natuurlijk wel de extra vierge olijfolie.
– Zonnebloemolie bevat ook veel onverzadigde vetzuren en is dus goed bestand tegen hitte en relatief goedkoop, dus prima om te frituren.
Arachideolie, oftewel pindaolie leent zich ook uitstekend om te verhitten. De olie heeft een lichte pindasmaak en is ook geschikt om mee te frituren.
– Raapzaadolie/ koolzaadolie bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een neutrale smaak en kan uitstekend gebruikt worden voor roerbakken (yes, ik doe het goed)  maar zijn ook geschikt als basis voor dressings en sauzen.
– Kokosolie
is op dit moment erg populair aan het worden. De olie stolt door ons klimaat en is dus niet vloeibaar. Kokosolie is rijk aan verzadigde (!) vetzuren maar bevat minder calorieën dan andere vetsoorten en is rijk aan laurinezuur wat weerstandverhogend werkt. De olie is heel geschikt om te verhitten.

Deze oliën zijn minder geschikt om te verhitten:
Sesamolie en andere notenoliën bevatten veel meervoudigde onverzadigde vetzuren en zijn bovendien zeer rijk van smaak. Dus lekker als smaakmaker gebruiken dus!
– sojaolie en maïsolie zouden verhit kunnen worden, echter gaat de voorkeur toch uit om de olie koud te gebruiken doordat ze veel meervoudige onverzadigde vetzuren bevatten.
– Lijnzaadolie bevat een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren en kan dus beter niet verwarmd worden. Lijnzaadolie heeft een sterke smaak en is slechts beperkt houdbaar,  maar is uitstekend geschikt om koud te gebruiken, bijvoorbeeld gemengd met yoghurt of kwark, in muesli of als dressing.

Bruine / witte of groene fles | De verpakking

Er is een reden voor de groene of bruine fles: olie kan oxideren en kan ranzig worden en dat gaat sneller als je het product bewaard bij een hoge temperatuur en in het (zon)licht. Getint glas kan veel meer UV-straling tegenhouden en daardoor blijft de olie langer goed maar groen glas wordt dus weer in het buitenland vooral gebruikt voor de duurdere oliesoorten. Hierdoor word de verpakking dus een onderdeel van marketing en krijgt het door de groen fles een “exclusiever” uiterlijk.

Bewaar de olie bij voorkeur op een donkere plek.

Waar koop je “goede” olie?

 1. EkoPlaza.
 2. Bij de Yoga Studio of praktijk die je bezoekt.
 3. Bij een winkel die gespecialiseerd is in olie.
 4. Op een fair of een braderie waar streek producten wordt verkocht.
 5. De Groene Winkel.
 6. Landwinkel bij jou in de buurt.

Tips voor het gebruik van olie!

 • Als je olie gebruikt komt dit op je kleding of handdoeken terecht. Het is daarom belangrijk om je wasmachine regelmatig te reinigen en  daarmee te ontdoen van olie resten, met b.v. een natuurlijke reiniging van Groenland.
 • Je kunt voor toepassing van massage of op de huid de olie het beste tot even boven lichaamstemperatuur verwarmen. Zet daarom het flesje met olie even in heet water. (au bain marie).

Een website die zeker de moeite waard is te bezoeken is Oliemolen De Kleine Muyl! Ik kocht op een fair in de Achterhoek hier heerlijke zelf geperste olieen.

ER ZIJN TALLOZE TOEPASSINGEN EN VOORDELEN VAN OLIE!

Heb je de livestream gemist? KIJK HEM HIER TERUG