Loading...
YOGA 2018-04-11T09:22:02+00:00

Over yoga

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yug dat ‘verbinding’ betekent.

De yoga van Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga is een filosofie, leefwijze en oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan  om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledige mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Momoyoga online lesrooster

Er wordt gebruikt gemaakt van Momoyoga. Dit is een online lesrooster waar je na eenmalig aanmelden gemakkelijk lessen kunt aankopen, reserveren en annuleren. Door het online lesrooster heb je zelf inzicht in het restant van je lessen en heb je de mogelijkheid verschillende lessen te volgen.

BEGIN HIER EN SCHRIJF JE IN

Tarieven yogales

Proefles              € 10,-
Losse les            € 12,50,-
5 lessenkaart     € 60,-

BEKIJK HET LESROOSTER

Yogales door een erkende vakdocente

Sharon is erkend door de Vereniging van Yoga leerkrachten Nederland en voldoet aan de normen van de Europese Yoga Unie. Ze is gespecialiseerd in yoga voor ouderen, mensen met een lichamelijke beperking en zwangerschapsyoga. Naast de 4 jarige HBO opleiding tot yogadocent aan Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte te Bilthoven heeft ze diverse modules en scholing gevolgd waaronder: anatomie en fysiologie, ademtherapie, pranayama, yoga en meditatie, mantra, yantra, en Ayurveda.

Saswitha yoga is een vorm van Hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yoga-āsana’s voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Daarnaast bevat elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

“Yoga is the unifying art of transforming dharma into action, be it through inspired thought, properly nurturing our children, a painting, a kindness or an act of peace.”

Veelgestelde vragen

Alle vaste lessen in het rooster dienen aangemeld te worden in het online lesrooster van Momoyoga. Het is fijn als je iets voor het begin van de les aanwezig bent, zodat je even rustig aan kunt komen en niet hoeft te haasten. Voor cursussen en workshops is het tevens noodzakelijk dat je je van tevoren aanmeldt.

Je hoeft geen eigen mat mee te nemen naar de les, wij hebben matten die je kunt gebruiken. Het is wel fijn om op een eigen mat te oefenen. Je kunt een mat uitkiezen die je het prettigst vindt wat betreft grip en materiaal en je weet zeker dat jij de enige bent die er met zijn handen en voeten op zit. Daarnaast wordt je eigen mat ook onderdeel van je yoga ritueel. Zodra je je mat uitrolt ben je al begonnen met yoga.

Je kunt gemakkelijk zittende sportkleding dragen.

Bij lichte menstruatie is het geen probleem om yoga te beoefenen. Luister naar je lichaam en doe waar jij je prettig bij voelt. Sommige yogaoefeningen kunnen menstruatieklachten zelfs verlichten. Omgekeerde houdingen kun je beter vermijden. De docent geeft aanpassingen naar gelang.

Als je een blessure hebt, vraag dan je huisarts om advies. Als yoga tot de mogelijkheden behoort, overleggen wij met je welke houdingen gepast zijn en bieden een aanpassing waar nodig.

Nee, bij yoga gaat het gaat er niet om hoe lenig je bent. Belangrijker is het dat je je bewust wordt van je lichaam door ademhaling in beweging. Door aandacht te geven aan waar dat van je verlangd word, zal je lichaam langzaam ruimte krijgen en soepeler aan voelen.

Ik raad je aan om deel te nemen aan de zwangerschapsyoga. Deze lessen zijn veilig en speciaal ontwikkeld voor tijdens de zwangerschap. De zwangerschapsyoga lessen zijn actief en ook geschikt voor dames die nog niet zo lang zwanger zijn. Aangeraden wordt om vanaf 13 weken te starten met de zwangerschapsyoga.

Ik raad je aan om deel te nemen aan de zwangerschapsyoga. Deze lessen zijn veilig en speciaal ontwikkeld voor tijdens de zwangerschap. De zwangerschapsyoga lessen zijn actief en ook geschikt voor dames die nog niet zo lang zwanger zijn. Aangeraden wordt om vanaf 13 weken te starten met de zwangerschapsyoga.

Zo vaak als je kunt en wilt. Het hangt er van af wat je wilt bereiken met je yoga beoefening. Vind je het vooral prettig om minimaal één keer in de week een moment voor jezelf te nemen en je lichaam en geest tot rust te laten komen? Dan is het voldoende om één keer in de week naar de les te komen. Wil je graag wat soepeler, flexibeler en sterker worden? Dan heeft zin om vaker te oefenen, in de les, maar ook thuis. Probeer om regelmatig te oefenen, om de voordelen van yoga te beleven. Het effect van yoga hangt af van elke ervaring, waarin veranderingen in lichaam en geest per persoon verschillen. Het effect van yoga is na 3 tot 6 maanden merkbaar.

Er zijn geen specifieke lessen voor beginners of gevorderden. Alle lessen zijn toegankelijk voor elk ervaringsniveau.

Het is het beste om yoga te beoefenen op een lege maag. Dit is niet altijd mogelijk, maar wacht na een grote maaltijd zo’n 2 uur en na een kleinere maaltijd 1 uur. Verder is ook fijn om naar de wc te gaan voor je begint zodat je darmen en blaas leeg zijn.

Yoga is voor iedereen. Het is niet zo dat dit alleen geclaimd kan worden als je een veganistische levensstijl hebt en elke dag vroeg naar bed gaat. Waar Yoga om draait is bewustwording. Je zult merken dat er vanzelf bepaalde gewoontes in je leven gaan veranderen op het moment dat je in aanraking komt met Yoga. Je wordt je bewust wat de patronen zijn in je leven. Met yoga onderzoek je jezelf, je leefwijze, je gedachten. Je ontdekt misschien patronen in je leven die telkens terugkeren en je belemmeren. Als je ergens afhankelijk van bent, zorgt dat ervoor dat je niet vrij bent. In het proces van bewustwording, bewandelt een ieder zijn eigen pad en is zelfonderzoek de sleutel.